Sestavine
1. korak
V majhno kozico nalijte vodo. Dodajte melaso, rjavi sladkor, maslo in lupinico ene pomaranče. Zavrite in pustite vreti 10 minut. Počakajte 10 minut, da se ohladi.
1. korak
Zmešajte pinjenec in sodo bikarbono. Dodajte melasin sirup in zmešajte.
2. korak
Skledo za kruh segrejte tako, da jo napolnite z vročo vodo, vodo odlijete in skledo osušite. Skledo za kruh namestite na KitchenAid kuhinjskega robota. Namestite kavelj za testo in zaklenite glavo na mesto.
3. korak
V skledo za kruh dajte moke, sol, kvas in mleti janež. Dodajte mokre sestavine in ročico za hitrost premaknite na hitrost 2. Ko se testo sprime, gnetite 4 minute pri hitrosti 2.
4. korak
Testo odstranite s kavlja in odstranite skledo za kruh. Zgornji del testa posujte z malo moke. Z roko obračajte testo, da ga prekrijete z moko, nato skledo pokrijte s pokrovom. Testo pustite vzhajati 60 minut.
5. korak
Skledo odkrijte in testo nežno prestavite iz sklede na pomokano površino. Oblikujte kepo tako, da dvignete en konec testa, ga raztegnete in prepognete v sredino, kot bi prepognili ovojnico. Nadaljujte, dokler testa ne oblikujete v hlebec. Nežno položite roki na vsako stran kepe in desno dlan nežno upognite okoli desnega roba, z levo roko pa obračajte kepo na površini. S tem boste testo oblikovali v gladko okroglo kepo.
6. korak
Pokrov sklede za kruh obložite s peki papirjem. Testo položite na pokrov in pokrijte s skledo za kruh. Testo pustite vzhajati še 30 minut.
7. korak
Medtem ko testo drugič vzhaja, segrejte pečico na 230 °C. Skledo za kruh odprite in v kruh zarežite z nožem. Skledo za kruh zaprite in postavite v pečico. Pecite 30 minut. Skledo previdno odstranite z rokavicami za pečico in pecite še 5 minut oziroma toliko časa, da skorjica postane zlatorjave barve. Prestavite na rešetko za ohlajanje in pustite, da se ohladi, preden ga razrežete.
NAŠE NAJLJUBŠE JEDI
Delite radost z osebami, ki so poskušali in testirali recepte. Domači kuharski mojstri uživajo ob zadovoljnih, nasmejanih obrazih za mizo, prav tako kot obožujejo okuse.
1. korak
V majhno kozico nalijte vodo. Dodajte melaso, rjavi sladkor, maslo in lupinico ene pomaranče. Zavrite in pustite vreti 10 minut. Počakajte 10 minut, da se ohladi.
1. korak
Zmešajte pinjenec in sodo bikarbono. Dodajte melasin sirup in zmešajte.
2. korak
Skledo za kruh segrejte tako, da jo napolnite z vročo vodo, vodo odlijete in skledo osušite. Skledo za kruh namestite na KitchenAid kuhinjskega robota. Namestite kavelj za testo in zaklenite glavo na mesto.
3. korak
V skledo za kruh dajte moke, sol, kvas in mleti janež. Dodajte mokre sestavine in ročico za hitrost premaknite na hitrost 2. Ko se testo sprime, gnetite 4 minute pri hitrosti 2.
4. korak
Testo odstranite s kavlja in odstranite skledo za kruh. Zgornji del testa posujte z malo moke. Z roko obračajte testo, da ga prekrijete z moko, nato skledo pokrijte s pokrovom. Testo pustite vzhajati 60 minut.
5. korak
Skledo odkrijte in testo nežno prestavite iz sklede na pomokano površino. Oblikujte kepo tako, da dvignete en konec testa, ga raztegnete in prepognete v sredino, kot bi prepognili ovojnico. Nadaljujte, dokler testa ne oblikujete v hlebec. Nežno položite roki na vsako stran kepe in desno dlan nežno upognite okoli desnega roba, z levo roko pa obračajte kepo na površini. S tem boste testo oblikovali v gladko okroglo kepo.
6. korak
Pokrov sklede za kruh obložite s peki papirjem. Testo položite na pokrov in pokrijte s skledo za kruh. Testo pustite vzhajati še 30 minut.
7. korak
Medtem ko testo drugič vzhaja, segrejte pečico na 230 °C. Skledo za kruh odprite in v kruh zarežite z nožem. Skledo za kruh zaprite in postavite v pečico. Pecite 30 minut. Skledo previdno odstranite z rokavicami za pečico in pecite še 5 minut oziroma toliko časa, da skorjica postane zlatorjave barve. Prestavite na rešetko za ohlajanje in pustite, da se ohladi, preden ga razrežete.