Sestavine
1. korak
Pečico segrejte na 220 °C. Krompirje prerežite na pol in jih položite na pekač s prerezano stranjo navzdol. Postavite v pečico in pecite toliko časa, da jih lahko nabodete na vilice, približno 35 minut. (OPOMBA: krompir russet se peče dlje časa).
2. korak
Ko je krompir pečen in se dovolj ohladi, da ga lahko primete, ga olupite in olupke zavrzite.
3. korak
Krompirjevo meso dajte v kuhinjskega robota in namestite metlico za mešanje. Začnite pri hitrosti 2, nato zvišajte na hitrost 6 in mešajte krompir 30 sekund.
4. korak
Metlico za mešanje zamenjajte s kavljem za testo. Dodajte sol in rumenjak ter nastavite kuhinjskega robota na hitrost 2. Med mešanjem v kuhinjskega robota dodajajte moko, približno po četrtino naenkrat. Ko se del moke vmeša, takoj dodajte novega. Ko vmešate zadnji del moke, izklopite kuhinjskega robota. Testo mora biti rahlo lepljivo, vendar ne preveč, da ne morete delati z njim. Preden testo odstranite iz mešalne sklede, dodajte še 30 g moke.
5. korak
Rahlo pomokajte roke in odstranite testo iz kuhinjskega robota. Testno nežno pregnetite na rahlo pomokani površini, da postane prožno. Razdelite testo na 6 enakih delov. Razvaljajte po en del testa naenkrat v tanek svaljek, s premerom približno 1–1,5 cm. Svaljek narežite po dolžini na 1–1,5 cm velike kose, nato vsak kos povaljajte po vilici (ali deščici za njoke), da naredite vdolbine.
6. korak
Zavrite velik lonec vode, v katero dodate 1 čajno žličko soli. Ko voda zavre, kuhajte njoke po delih 4–5 minut oziroma dokler ne priplavajo na površino. Z žlico z režami prestavite njoke na pekač. Popolnoma ohladite.
7. korak
V veliki kozici na srednje vročem ognju stopite maslo. Ko se stopi, zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo in kuhajte maslo še približno 3 minute, da trdni mlečni delci porjavijo, pri tem kozico občasno zavrtite. Povišajte ogenj na srednje visoko temperaturo, dodajte mleti česen, pinjole in žajbelj ter premešajte, da se enakomerno prežamejo z maslom. Pražite 1–2 minuti in občasno premešajte.
8. korak
Njoke dajte v kozico. Nežno premešajte, da se enakomerno prežamejo z maslom, in kuhajte nepokrito 1 minuto. Dodajte med, ponovno premešajte in kuhajte še eno minuto. Na koncu dodajte še mlado špinačo, pokrijte kozico in počakajte kakšno minuto, da špinača oveni. Odkrijte kozico in vmešajte špinačo.
9. korak
Ugasnite ogenj, njoke posujte s sveže naribanim parmezanom in takoj postrezite s kosmiči soli, sveže mletim poprom in dodatnim parmezanom.
NAŠE NAJLJUBŠE JEDI
Delite radost z osebami, ki so poskušali in testirali recepte. Domači kuharski mojstri uživajo ob zadovoljnih, nasmejanih obrazih za mizo, prav tako kot obožujejo okuse.
1. korak
Pečico segrejte na 220 °C. Krompirje prerežite na pol in jih položite na pekač s prerezano stranjo navzdol. Postavite v pečico in pecite toliko časa, da jih lahko nabodete na vilice, približno 35 minut. (OPOMBA: krompir russet se peče dlje časa).
2. korak
Ko je krompir pečen in se dovolj ohladi, da ga lahko primete, ga olupite in olupke zavrzite.
3. korak
Krompirjevo meso dajte v kuhinjskega robota in namestite metlico za mešanje. Začnite pri hitrosti 2, nato zvišajte na hitrost 6 in mešajte krompir 30 sekund.
4. korak
Metlico za mešanje zamenjajte s kavljem za testo. Dodajte sol in rumenjak ter nastavite kuhinjskega robota na hitrost 2. Med mešanjem v kuhinjskega robota dodajajte moko, približno po četrtino naenkrat. Ko se del moke vmeša, takoj dodajte novega. Ko vmešate zadnji del moke, izklopite kuhinjskega robota. Testo mora biti rahlo lepljivo, vendar ne preveč, da ne morete delati z njim. Preden testo odstranite iz mešalne sklede, dodajte še 30 g moke.
5. korak
Rahlo pomokajte roke in odstranite testo iz kuhinjskega robota. Testno nežno pregnetite na rahlo pomokani površini, da postane prožno. Razdelite testo na 6 enakih delov. Razvaljajte po en del testa naenkrat v tanek svaljek, s premerom približno 1–1,5 cm. Svaljek narežite po dolžini na 1–1,5 cm velike kose, nato vsak kos povaljajte po vilici (ali deščici za njoke), da naredite vdolbine.
6. korak
Zavrite velik lonec vode, v katero dodate 1 čajno žličko soli. Ko voda zavre, kuhajte njoke po delih 4–5 minut oziroma dokler ne priplavajo na površino. Z žlico z režami prestavite njoke na pekač. Popolnoma ohladite.
7. korak
V veliki kozici na srednje vročem ognju stopite maslo. Ko se stopi, zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo in kuhajte maslo še približno 3 minute, da trdni mlečni delci porjavijo, pri tem kozico občasno zavrtite. Povišajte ogenj na srednje visoko temperaturo, dodajte mleti česen, pinjole in žajbelj ter premešajte, da se enakomerno prežamejo z maslom. Pražite 1–2 minuti in občasno premešajte.
8. korak
Njoke dajte v kozico. Nežno premešajte, da se enakomerno prežamejo z maslom, in kuhajte nepokrito 1 minuto. Dodajte med, ponovno premešajte in kuhajte še eno minuto. Na koncu dodajte še mlado špinačo, pokrijte kozico in počakajte kakšno minuto, da špinača oveni. Odkrijte kozico in vmešajte špinačo.
9. korak
Ugasnite ogenj, njoke posujte s sveže naribanim parmezanom in takoj postrezite s kosmiči soli, sveže mletim poprom in dodatnim parmezanom.