Sestavine
1. korak
Pečico segrejte na 220 °C. Jajčevec prerežite na pol po dolžini, pokapajte obe polovici z olivnim oljem in z rokama enakomerno razporedite olje po obeh polovicah. Polovice jajčevcev položite na pekač s prerezano stranjo navzdol in pecite v pečici 30–35 minut oziroma toliko časa, da se lupina zmehča.
2. korak
Jajčevce odstranite iz pečice in ko se rahlo ohladijo, nad skledo postavite fino cedilo in izdolbite jajčevce v cedilo. Meso jajčevcev pustite počivati 10 minut in jih vmes enkrat ali dvakrat potlačite.
3. korak
V mešalnik dajte jajčevce in vse ostale sestavine. Nastavite na hitrost 3 in mešajte 20 sekund oziroma dokler zmes ne postane gladka. Pokapajte z olivnim oljem ter posujte z dimljeno papriko in limonino lupinico.
4. korak
Za pripravo naana v veliki skledi nežno zmešajte toplo vodo, kvas in med. Pustite stati pet minut oziroma dokler se ne speni.
5. korak
V skledo kuhinjskega robota dajte moko, olivno olje, jogurt, mleko, sol, mleti česen in janeževa semena, nato dodajte mešanico kvasa. Namestite kavelj za testo, kuhinjskega robota nastavite na hitrost 2 za 30 sekund, nato zvišajte na hitrost 6 in gnetite 3–4 minute oziroma dokler testo ne postane gladko in prožno.
6. korak
Testo odstranite iz kuhinjskega robota, ga oblikujte v kepo in položite v rahlo namaščeno skledo srednje velikosti. Pokrijte s folijo za živila in pustite vzhajati na toplem, da naraste za dvakrat.
7. korak
Ko je testo pripravljeno, ga razrežite na šest delov. Vsak del razvaljajte na pomokani površini na debelino ½ cm, da se bo prilegal litoželezni ponvi.
8. korak
V majhni posodi stopite maslo, vmešajte 1 jušno žlico mletega peteršilja ter s čopičem za peko postavite zraven kuhalne plošče.
9. korak
Ponev segrejte, da se začne kaditi, nato vsak naan pecite v suhi ponvi 2–3 minute oziroma toliko časa, da se začnejo delati mehurčki in postane zlato rjave barve. Obrnite in pecite še 2–3 minute. Tik preden naan odstranite iz ponve, ga po vrhu premažite s stopljenim maslom, nato ga odstranite iz ponve in ga dobro premažite še po drugi strani, preden ga postavite na stran. Postrezite s toplim namazom baba ganoush.
NAŠE NAJLJUBŠE JEDI
Delite radost z osebami, ki so poskušali in testirali recepte. Domači kuharski mojstri uživajo ob zadovoljnih, nasmejanih obrazih za mizo, prav tako kot obožujejo okuse.
1. korak
Pečico segrejte na 220 °C. Jajčevec prerežite na pol po dolžini, pokapajte obe polovici z olivnim oljem in z rokama enakomerno razporedite olje po obeh polovicah. Polovice jajčevcev položite na pekač s prerezano stranjo navzdol in pecite v pečici 30–35 minut oziroma toliko časa, da se lupina zmehča.
2. korak
Jajčevce odstranite iz pečice in ko se rahlo ohladijo, nad skledo postavite fino cedilo in izdolbite jajčevce v cedilo. Meso jajčevcev pustite počivati 10 minut in jih vmes enkrat ali dvakrat potlačite.
3. korak
V mešalnik dajte jajčevce in vse ostale sestavine. Nastavite na hitrost 3 in mešajte 20 sekund oziroma dokler zmes ne postane gladka. Pokapajte z olivnim oljem ter posujte z dimljeno papriko in limonino lupinico.
4. korak
Za pripravo naana v veliki skledi nežno zmešajte toplo vodo, kvas in med. Pustite stati pet minut oziroma dokler se ne speni.
5. korak
V skledo kuhinjskega robota dajte moko, olivno olje, jogurt, mleko, sol, mleti česen in janeževa semena, nato dodajte mešanico kvasa. Namestite kavelj za testo, kuhinjskega robota nastavite na hitrost 2 za 30 sekund, nato zvišajte na hitrost 6 in gnetite 3–4 minute oziroma dokler testo ne postane gladko in prožno.
6. korak
Testo odstranite iz kuhinjskega robota, ga oblikujte v kepo in položite v rahlo namaščeno skledo srednje velikosti. Pokrijte s folijo za živila in pustite vzhajati na toplem, da naraste za dvakrat.
7. korak
Ko je testo pripravljeno, ga razrežite na šest delov. Vsak del razvaljajte na pomokani površini na debelino ½ cm, da se bo prilegal litoželezni ponvi.
8. korak
V majhni posodi stopite maslo, vmešajte 1 jušno žlico mletega peteršilja ter s čopičem za peko postavite zraven kuhalne plošče.
9. korak
Ponev segrejte, da se začne kaditi, nato vsak naan pecite v suhi ponvi 2–3 minute oziroma toliko časa, da se začnejo delati mehurčki in postane zlato rjave barve. Obrnite in pecite še 2–3 minute. Tik preden naan odstranite iz ponve, ga po vrhu premažite s stopljenim maslom, nato ga odstranite iz ponve in ga dobro premažite še po drugi strani, preden ga postavite na stran. Postrezite s toplim namazom baba ganoush.